International Strategi
Kapitalismen fungerer internationalt
Vi lever i dag i en verden hvor stort set alle beboede områder på jorden indgår i verdensmarkedet og den kapitalistisk organiserede produktion. Både varer, penge og arbejdspladser flyttes rundt på kloden efter de riges forgodtbefindende. På grund af den konkurrence kapitalismen fordrer skal markedet hele tiden udvides, og på den måde underlægges alle områder af kloden, og alle dele af livet, den kapitalistiske økonomi. Det fører til rovdrift på jordens ressourcer, klimaforandringer, krige, racisme og et konstant pres på arbejderklassens rettigheder.
Konsekvenser for den danske arbejderklasse
I Danmark mærker vi konsekvenserne når virksomheder flytter deres produktion ud af landet, som f.eks. når Danish Crown lukker deres slagterier og når Vestas flytter deres vindmølleproduktion. Vi mærker det når polske håndværkere og fillipinsk rengøringspersonale udnyttes som billig arbejdskraft og presser lønningerne i Danmark. Vi mærker det når den danske stat deltager i krige i mellemøsten, hvor Mærsk tjener kassen på at transportere våben, mens flygtninge strømmer til Europa, hvor de, gennem racistisk propaganda, misbruges som undskyldning for at indføre øget overvågning og kontrol, samt indsnævre friheds- og demokratiske rettigheder. Vi mærker det også når politikerne taler om Danmarks ”konkurrencedygtighed” og bruger dette som undskyldning for at sænke firmaskat, udsætte pensionsalderen, skære i velfærdsydelser, privatisere dele af det offentlig og presse uddannelsesinstitutionerne til at fungere som virksomheder.
Kampen for socialisme er international
Det socialistiske samfund vi kæmper for, kan ikke skabes i et land alene, fordi den kapitalistiske verdensøkonomi allerede er så sammenvævet at intet land ville kunne trække sig ud af denne. Kapitalismens logik vil fortsat presse på med alle midler for at knuse ethvert isoleret socialistisk eksperiment. De eksisterende stater er fortsat en kampplads hvor vi kan vinde delsejre, men vores endelige mål kan kun opnås internatonalt.
Derfor har vi i SUF et internationalt perspektiv på vores aktiviteter og vores politik, når det er relevant
Internationalt perspektiv for bevægelsens kampe
Når vi slås for rettigheder i arbejdeslivet, velfærd, demokrati, forsvarlig forvaltning af klimaet og jordens ressourcer og imod undertrykkelse på baggrund af køn eller etnicitet, kan vi ikke ignorere at disse kampe foregår i en international kontekst, hvor det er begrænset hvad vi kan opnåi Danmark alene.
Derfor arbejder SUF i alle de bevægelser hvor vi er aktive; særligt. fagbevægelse, elev- og studenterbevægelse, klimabevægelse osv. for at udvide bevægelsernes internationale perspektiv og udvikle samarbejdet med tilsvarende bevægelser i andre lande.
Nødvendigheden af venstrefløjens internationale politiske organisering
I Danmark er vi organiseret i SUF for at udvikle socialistisk politik, så vi kan komme med alternative forslag til samfundsorganisering som er til arbejderklassens fordel og bryder med kapitalismen.
Vi bruger denne politikudvikling til at koordinere vores arbejde i bevægelserne således at arbejderklassens modstandskampe kan kobles sammen, styrkes og udvikles i en antikapitalistisk og socialistisk retning. På samme måde har vi også brug for en international organisering til at udvikle internationale politiske modsvar og alternativer til kapitalismen og samtidig koordinere arbejdet i bevægelserne og koble dem sammen på internationalt niveau.
I SUF mener vi derfor at en revolutionær socialistisk international politisk organisering er nødvendig.
Strategisk perspektiv i den internationale organisering af venstrefløjen
Den internationale organisering af den antikapitalistiske venstrefløj er i øjeblikket meget svag og præget af de splittelser som venstrefløjen har været igennem i de seneste 100 år. Udformningen af venstrefløjen er meget forskellig i hvert land, hvor man nogle steder har samlet sig på tværs af revolutionære og reformistiske strømninger, mens man andre steder er splittet i mange små antikapitalistiske grupperinger. Samtidig betyder den globale ulighed at arbejderklassens livsbetingelser er meget forskellige i de enkelte lande, hvilket gør at det er forskellige delkampe som er mest relevante, har mest mobiliseringspotentiale og kan fungere taktisk bedst i de enkelte lande.
Den herskende klasse har gennem de sidste 20 år, styrket deres internationale organisering og i mange stater og internationale organisationer, fået gennemført en nyliberal politik, der har tvunget arbejderklassen i deffensiven. I denne situation er det nødvendigt at venstrefløjen orienterer sig mod samling og at vi organiserer os bredt for at mobilisere styrke til at udfordre kapitalismen. Vores generation har ikke haft et politisk virke under Sovjetunionens eksistens og fortidens mange interne uenigheder om strategi, om hvordan de forskellige østlande skulle analyseres og hvilke der kunne støttes, er ikke relevant længere. Derfor har vores generation en oplagt mulighed for at samles i kampen mod kapitalismen.
I SUF går vi ind for opbyggelsen af en bred international organisering af antikapitalistiske organisationer og partier. Samtidig mener vi, at en sådan organisering skal give plads til, at de tilknyttede grupper i de enkelte lande selv kan udvikle politik og taktik der svarer til den nationale situation. Vi mener også at der ligger et stort ansvar og gode muligheder for at vores generation kan samle venstrefløjen på tværs af de splittelser som har præget tidligere generationer og vi arbejder derfor aktivt for at øge samarbejdet mellem antikapitaliske ungdomsorganisationer på internationalt plan.
Europæisk organisering og EU
På grund af den europæiske union er de europæiske lande mere og mere udsat for en ensartet udvikling, som gør arbejderklassens kampe og udfordringer mere ensartede i på dette kontinent. Derfor er samarbejde særligt nødvendigt, og mulighederne er samtidig særligt store for at samarbejde og koordinere på europæisk plan.
Derfor prioriterer SUF at opbygge og styrke samarbejdet på den unge antikapitalistiske venstrefløj i Europa. Det gør vi blandt andet gennem netværket European Network of democratic Young Left (ENDYL). ”som SUF arbejder for at blive medlemsorganisation i.
Perspektiver for ENDYL-samarbejdet
I ENDYL arbejder vi for at netværket bliver i stand til at politikudvikle, koordinere bevægelsesarbejde og handle samlet. For at blive i stand til dette, mener vi at det er nødvendigt at større dele af medlemsbasen i de enkelte organisationer, der er tilknyttet netværket, får mulighed for at mødes, knytte kontakter og deltage i politikudviklingen.
Vi arbejder derfor for at netværkets aktiviteter ikke blot skal bestå af møder mellem få repræsentanter fra de enkelte organisationer, men også fælles deltagelser i internationale protester. Det kunne være i forbindelse med topmøder samt fælles aktiviteter under europæiske og internationale venstrefløjs- eller bevægelseskonferencer.
Vi vil desuden arbejde på at ENDYL arrangerer større konferencer og på sigt en sommerlejr, hvor det er muligt for større delegationer fra de enkelte organisationer at mødes.
Vi arbejder samtidig for at udvide netværket til at rumme flere ungdomsorganistioner end det gør på nuværende tidspunkt og engagementet i netværket udelukker os ikke fra at knytte yderligere internationale kontakter i Europa.
Selvbestemmelsesret, befrielseskamp og solidaritet
For at arbejderklassen kan opbygge en solidarisk fælles organisering, er det nødvendigt at anerkende nationernes ret til selvbestemmelse.
Internationalisme og international solidaritet klinger hult, hvis arbejderklassen i ét land er med til at undertrykke arbejderklassen i et andet, gennem krig, besættelse eller undertrykkelse af rettigheder.
Derfor støtter SUF arbejderklassebaserede nationale befrielsesorganisationer. Vi støtter således irernes kamp mod den britiske besættelsesmagt i den nordlige del af landet, palæstinensernes kamp mod den israelske besættelsesmagt, kurdernes kamp for selvbestemmelse, Zapatisterne i Chiapas’ afvisning af den Mexicanske stat osv. Enhver befolkning må have ret til selv at afgøre om de ønsker at tilhøre en given stat eller ej. Vi støtter også det afghanske og irakiske, såvel som alle andre folks ret til at gøre modstand mod imperialistisk besættelse af deres lande. Vi arbejder nationalt og internationalt for at stoppe imperialistiske krige og undertrykkelse af nationer.
Dette gør vi gennem opbyggelsen af antikrigsbevægelser, solidaritetsaktioner og organiseret boycut.
Opbygningen af arbejderklassens internationale solidaritet og organisering, er afhængig af viden om og udbredelse af kendskabet til undertrykte gruppers kampe.
Derfor arrangerer vi i SUF studieture og solidaritetskampagner for at opnå viden, udbrede kendskab til og konkret støtte progressive bevægelser verden over. I dette arbejde samarbejder vi særligt med organisationen Internationalt Forum.
VEDTAGET PÅ SUF'S LANDSMØDE 2011