Arbejderkamp
Livet på arbejdspladsen fylder hurtigt 50 procent af vores vågne timer. Derfor kan vi som mennesker aldrig blive frie, før vi også har fået frigjort vores arbejdsliv og den daglige undertrykkelse vi lever under.
SUF mener grundlæggende, at samfundet, i sidste ende, skal indrettes efter princippet at man skal ”yde efter evne og nyde efter behov” Det betyder i første omgang at vi skal kæmpe for bedre vilkår for os som arbejdere – det betyder blandt andet flere rettigheder på arbejdsmarkedet, højere løn og bedre ansættelsesforhold.
SUFs mål er, at vi som arbejdere overtager styringen med vores hverdag og organiserer samfundet, herunder arbejdslivet, demokratisk på de enkelte arbejdspladser. Som revolutionære socialister ønsker vi et opgør med kapitalismen, og det kan kun nås gennem en stærk og politisk organisering i arbejdslivet.
Som samfundet ser ud nu, uddannes og arbejder vi for erhvervslivet. Vi arbejder ikke for vores fælles bedste, men for at skabe mest mulig profit til kapitalisterne. Vi ønsker et samfund, hvor arbejdslivet er indrettet efter menneskers behov, ikke hvor mennesker skal indrette sig efter arbejdsmarkedets behov. Vi vil en produktion, som er indrettet efter hvad der er bedst for fællesskabet og ikke hvad der bedst kan betale sig for kapitalisterne.
Klassekampen er skærpet
For at kunne have et fælles perspektiv og en fælles strategi med vores politiske arbejde omkring arbejdsmarkedet og vores faglige organisering, er det vigtigt at vi har en fælles forståelse for, hvordan arbejdsmarkedet og klassekampen ser ud i dag. Her følger en analyse af centrale dele af arbejdsmarkedet som det ser ud i dag.
Vi ser på arbejdsmarkedet og i arbejdslivet en tilspidset klassekamp, hvor modsætningerne mellem kapitalister og arbejderklassen bliver tydeligere og tydeligere. Ikke fordi den politiske bevidsthed i arbejderklassen bliver større, eller fordi arbejderklassen i højere grad organiserer sig. Men fordi de økonomiske kriser har fået kapitalen til at rette endnu hårdere angreb mod arbejderklassen, for at kunne producere mere og skabe større overskud.
Det giver os en mulighed for at komme i tale med kollegaer, for derigennem at politisere og vinde opbakning til perspektiverne om et nyt system, som ikke er indrettet efter kapitalens trang til at tjene penge. Men er indrettet efter den brede befolknings behov for et socialt og bæredygtigt samfund, et socialistisk samfund.
En løn til at leve af
Lønnen i Danmark er steget stødt siden anden verdenskrig. Det skyldes primært, at der siden anden verdenskrig har været en opgangsperiode. Men som en fast del af dette system, er fremgangen midlertidig og ender altid i en krise. Derfor oplever vi i disse år hårde slag mod reallønnen, som kan resultere i lønnedgang på mange tusinder kroner for almene lønmodtagere.
Men i høj grad også fordi, vi gennem det sidste århundrede har oplevet en fremdrift i organisering af lønmodtagere, som i yderste konsekvens har endt med revolutioner mod overklassen. Hvilket har måtte presse den danske kapital til at give indrømmelser og acceptere lønforhøjelser, for at undgå opstand.
SUF tager det som en selvfølge, at samfundet skal indrettes efter en ligelig fordeling af goderne. Indtil dette sker vil det være en fast kamp at kæmpe for højere lønninger for almindelige lønarbejdere.
Især skal lønnen hæves for dem der i dag arbejder på lavtlønsområder, og det er centralt at fagbevægelsen står sammen om dette og udviser solidaritet mellem forbundene. Derfor mener SUFogså, at lønstigninger primært skal tilkæmpes i kroner og ører, frem for i procenter. Det vil være en forbedring for de lavtlønnede.
Et sikkert og sundt arbejdsliv
På samme måde som lønningerne konsekvent forsøges holdt nede, bliver regler for arbejdsmiljø og sikkerhed forsøgt omgået af direktører, mestre og virksomhedsejere. Det er kapitalens indbyggede logik at der kun bliver taget hensyn til arbejdsmiljø og sikkerhed, så længe det kan betale sig for chefen.SUF mener derimod at netop arbejdsmiljø og sikkerhed skal sættes i centrum på det danske arbejdsmarked. Der skal arbejdes for at bevidstgøre lønmodtagerne om, at retten til et sikkert og sundt arbejdsliv går hånd i hånd med kampen for en højere løn.
Samtidig er det vigtigt at skærpe bevidstheden på de enkelte arbejdspladser om, at vi som kollegaer skal stå sammen om at forsvare de arbejdsmiljø- og sikkerhedsrettigheder vi har tilkæmpet os, selvom de i det daglige er under pres. Samtidig skal vi også skærpe bevidstheden om at det er hamrende usolidarisk, når den enkelte går på kompromis med arbejdsmiljøet og sikkerheden på arbejdspladsen.
For at forebygge yderligere undergravning af vores sikkerheds- og arbejdsmiljøforhold, mener SUF at der skal investeres i øget kontrol med firmaer. Samtidig skal der være bedre muligheder for at slå ned på firmaer der ikke overholder reglerne, gennem strengere straffe og højere bøder.
Fordel arbejdet
Gennem de sidste 100 år, er det lykkedes fagbevægelsen at sænke arbejdstiden markant, men arbejdstiden er ikke blevet sænket siden 1990. I stedet har arbejdsgiverne fået forskellige værktøjer til systematisk overarbejde, og 42 timers arbejdsuger. Oven i det har forskellige regeringer, både borgerlige og “røde”, hævet vores pensionsalder, så vi nu kan se frem til at arbejde til vi falder døde om. I SUF har vi et alternativ! I stedet for at producere og arbejde for at skabe profit skal vi arbejde for at drive samfundet fremad og styrke fællesskabets interesser. Vi skal arbejde alt efter hvad samfundet har behov for, ikke for at de rige kan tjene flere penge.
Derfor vil SUF fordele arbejdet og nedsætte arbejdstiden til 30 timer om ugen, uden at det skal betyde vi går ned i løn. At fordele arbejdet betyder at ingen skal tvinges til at gå arbejdsløse, vi mener nemlig at alle har ret til et arbejde.
Det kønsopdelte arbejdsmarked
Arbejdsmarkedet i dagens Danmark er i høj grad opdelt på baggrund af køn. Der arbejder langt flere kvinder i omsorgsjobs, som SOSU-hjælper, sygeplejerske, pædagog og lignende. På samme måde arbejder der flest mænd i jobs som murer, automekaniker og langtidschauffør. Fællestræk for ovenstående er at de såkaldte kvindejobs som oftest falder indenfor den offentlige sektor og de såkaldte mandejobs som oftest falder indenfor den private.
Kvinder får i gennemsnit cirka 20 procent mindre i løn end mænd. Der er flere årsager til at det forholder sig sådan. Grundlæggende set, er kvinder opdraget til at være relationsorienterede, i modsætning til mænd som er opdraget til at sigte efter endemålet. Derfor appellerer jobs i reproduktionen – alle de ting der skal gøres for at vi kan producere – mere til kvinder, da det ofte drejer sig om på den ene eller anden måde at tage sig af andre mennesker. På samme måde appellerer jobs i produktionen – der hvor man fremstiller konkrete ting, for eksempel huse – mere til mænd, da det drejer sig om at levere et produkt. I SUF ved vi, at kvinder ikke er genetisk disponeret til ikke at ville deltage i produktionen og kun deltage i reproduktionen.
At mænd og kvinder bestrider forskellige typer jobs forklarer dog ikke i sig selv hvorfor kvinder får mindre i løn. For at forstå hvorfor de mandsdominerede fag er bedre betalte end de kvindedominerede fag er man nødt til at kigge historisk på kvindernes indtog på arbejdsmarkedet.
Før man i Danmark udviklede velfærdsstaten blev arbejdsopgaver som børnepasning, ældrepleje og lignende omsorg primært varetaget indenfor familien. Da man kollektiviserede disse arbejdsopgaver, som tidligere primært var udført gratis af kvinder, begyndte kvinderne at komme ud på arbejdsmarkedet blandt andet for at bestride disse jobs. At man begyndte at betale kvinderne løn for dette arbejde var naturligvis et fremskridt, men ideen om at omsorgsarbejdet er mindre værd hænger stadig ved den dag i dag. Det betyder at samfundet desværre ser det at passe og uddanne børn, som mindre vigtigt end at passe maskinerne på en fabrik. Samtidig ses omsorgsarbejdet som noget, der til hver en tid kan skubbes tilbage i privaten og gøres ulønnet, i tider med høj arbejdsløshed. Desuden er det i kapitalens interesse at have så lille en offentlig sektor som muligt.
Historisk set har mændene haft den forsøgende løn, mens kvinders løn mere er blevet vurderet som et tilskud. Denne sociale mekanisme ses stadig den dag i dag, eksempelvis på den måde man træffer beslutningen om hvem der skal gå på barsel. Det er en politisk beslutning at de kvindedominerede fags løb er lavere og derfor kan deres løn ikke kun forbedres ved OK-forhandlinger. I 1969 blev Tjenestemandsreformen vedtaget i folketinget. Reformen indplacerede de kvindedominerede fag lavest i lønhierarkiet, da kvinders løn kun ansås som et supplement til mandens og de ikke var økonomisk uafhængige. I reformen ville man prøve at fastsætte et stykke arbejdes værdi, men den strukturelle sexisme overskyggede dette. I dag har de kvindedominerede fag fået mere uddannelse og ansvar, men deres løn ligger stadig lavest. Et opgør med tjenestemandsreformen er vejen frem.
SUF vil udvide den offentlige sektor til også at omfatte områder som for eksempel privat rengøring og madlavning. På den måde sikrer vi, at alle får løn for det samfundsnyttige arbejde de laver. Desuden kan det betale sig for samfundet at kollektivisere disse centrale opgaver i stedet for kun at varetage dem i privaten.
SUF vil have lige løn, for lige arbejde. Vores alles tid er lige meget værd og vores arbejdsfunktioner er lige vigtige.
Arbejde til alle
Arbejdsløshed eksisterer kun for at presse lønninger og arbejdsforhold. Arbejdsløshed får arbejderne til at konkurrere om de jobs der er og underbyde hinanden på løn og arbejdsforhold. Løntrykkeri er en bevidst strategi udøvet af kapitalistklassen og arbejdsløshed er derfor en indgroet del af det kapitalistiske system. Under de mange økonomiske kriser vi oplever, ser vi eksplosioner i arbejdsløsheden og at de borgerlige partier gør alt hvad de kan, for at gøre livet surt for de arbejdsløse, ved at indføre øget kontrol, bureaukrati og hovedløs aktivering.
SUF mener det er en velfærdsrettighed at have et arbejde. Vi mener ikke man skal kaste arbejdsløse ud i aktivering. Det er demotiverende for den arbejdsløse, fungerer som løntrykkeri, sender de arbejdsløse ud i fattigdom og er et hårdt psykisk pres. Derfor vil SUF også arbejde med organisering af arbejdsløse som selvstændig gruppe, både for som kammerater at understøtte hinanden, men også i et forsøg på ikke at komme til at virke som løntrykkere for arbejdende kollegaer.
I SUF mener vi, at vores samfund kan bruge alle borgere i arbejdet for vores fælles bedste. Enten ved at nedsætte vores fælles arbejdstid eller gennem fastholdelse af arbejdspladser ved kollektivisering af private virksomheder eller lignende tiltag.
Stop social dumping
SUF er imod EU. EU er skabt for at styrke kapitalens interesser, ved primært at bygge på fri bevægelighed for penge og arbejde. Denne grundsten i EU er ikke skabt for at styrke det interne samarbejde, eller give lønmodtagere friheden til at flytte over grænser. Denne åbning af grænser for arbejdskraften, er ene og alene sat i stand for at arbejdsgiverne har et større udbud af arbejdskraft. På den måde kan de dumpe løn og arbejdsforhold.
Løndumping er præcis hvad vi ser i disse år når vores arbejdsmarked bliver overrendt af udenlandsk arbejdskraft der arbejder til langt under gennemsnitslønnen. SUF har intet problem med udenlandsk arbejdskraft, eller at lønmodtagerne kan flytte rundt mellem landende. Men når det sker skal det ikke resultere i social dumping hvor man presser levestandarten ned til laveste fællesnævner. Derfor må det sikres, at alt arbejde der udføres i Danmark overholder gældende overenskomster og regler”. Som arbejdsmarkedet ser ud i dag, mener vi at det er vigtigt at forsvare den danske aftalemodel og den danske enhedsfagbevægelse.
SUF ønsker et effektivt redskab mod social dumping. Kampen imod social dumping skal føres af fagbevægelsen lokalt, nationalt og internationalt og understøttes af tiltag som: bygherreansvar, åbne regnskaber, kædeansvar, flere ressourcer til SKAT, genindførsel af eksklusivaftaler og at kommuner, regioner og stat tager deres ansvar på sig, og kun bruger organiseret arbejdskraft – både i det offentlige og gennem underentrepenører, ved udliciteringer og så videre.
Nej til fattigdom – hæv dagpengene
I Danmark er arbejdsmarkedet indrettet efter flexicurity-modellen. Det vil sige, at arbejderne er fleksible igennem for eksempel korte opsigelsesvarsler til gavn for arbejdsgiverne. ” På samme tid burde vi have haft en sikkerhed på arbejdsmarkedet, såfremt man blev fyret, primært gennem dagpengesystemet”. Denne model har været en af grundstenene til at fagbevægelsen har kunnet presse lønnen op, da arbejdsgiverne er sikret kun at skulle betale for den arbejdskraft de selv mener de har behov for. Igennem de sidste årtier har vi set angreb på arbejdernes sikkerhed i modellen, ved blandt andet forringelser dagpenge og ret til voksen- og efteruddannelse.
Derfor vil SUF hæve dagpengesatsen, udvide dagpenge perioden og gøre det betydeligt lettere at optjene retten til dagpenge, hvilket blandt andet skal ske ved at give magten tilbage til de faglige A-kasser, mindre kontrol og regulering” Samtidig vil vi udvide retten til voksen- og efteruddannelse og afbureaukratisere beskæftigelsessystemet.
Unge skal organiseres
Unge har en central og udsat plads på arbejdsmarkedet. Unge arbejder ofte til lav løn og stiller lavere krav til fysisk- og psykisk arbejdsmiljø. Det gør, at unge bruges til at holde lønningerne nede og presse resten af arbejderklassen. Blandt andet, med undskyldningen om, at de er under oplæring eller uddannelse. Unge arbejder ofte uorganiseret ved ikke at stå i fagforening og har desuden en løs tilknytning til arbejdsmarkedet. På den måde, er de en let gruppe at udnytte til skade for de samlede løn- og arbejdsforhold.
En stor del af SUFs medlemmer er enten i lære eller går som ungarbejdere. Blandt andet derfor, er lærlinge og ungarbejderes vilkår centrale i SUFs arbejde.
SUF arbejder først og fremmest for at unge organiserer sig, både sammen med andre unge, men også samlet med de ældre kollegaer. På den måde bliver de politisk bevidstgjort om deres plads i produktionen.
Det er vigtigt at styrke lærlingene og ungarbejdernes organisering gennem uafhængige klubber, fagbevægelsens ungdomsforbund og Erhvervsskolernes Elev-Organistion (EEO). Kun gennem stærk organisering kan lærlingene og ungarbejderne opnå en styrke så de bliver i stand til at sige fra overfor arbejdsgiverne.
Vi kæmper side om side
Samlet for alle de aktuelle kampe på arbejdsmarkedet er, at de skal kæmpes og vindes af arbejderklassen selv.
I SUF er arbejdsklassen ikke en fjern flok som vi vil frigøre og befri fra de onde kapitalister. Vi er en del af arbejderklassen, og kæmper side om side med vores kollegaer og kammerater, for den fælles frigørelse.
Arbejderklassens frigørelse er arbejderklassens eget værk. Vi når kun frigørelsen gennem politisering, aktivering og organisering af arbejderklassen, i arbejderbevægelsens egne organisationer. Som spydspids og frontkæmper i arbejderbevægelsen står fagbevægelsen, som den vigtigste bevægelse i kampen for socialisme.
VEDTAGET PÅ SUF'S LANDSMØDE 2011 (Sidst revideret på Landsmødet 2021)